Virkattu pipo: Mumssi

Törmäsin joku aika sitten netissä kuvaan, jossa oli isoäidinneliöistä tehty pipo. ”Ihana, tuo on pakko tehdä”, ajattelin ja jätin asian hautumaan keskeneräisten virkkaustöideni takia. Mutta ei, minä en kuitenkaan tekisi isoäidinneliöpipoa, vaan minun piponi olisi nimeltään Mumssi! Kun on riittävästi nypertänyt isoäidinneliöitä, niistä alkaa tulla tuttavallisemmin mummonneliöitä, joten mikäpä olisikaan parempi nimi elämäni ensimmäiselle virkatulle pipolle, kuin Mumssi!

Ensimmäinen Mumssini minun oli tarkoitus toteuttaa puuvillalangasta ja väritkin olin jo suunnitellut valmiiksi, mutta päädyinkin valitsemaan sen langan, joka synnytti minussa oman neuloosikipinäni: Sockin Graffiti moline. Vahva veikkaukseni oli, että ehtisin virkkaamaan ties kuinka monta eriväristä Mumssia vielä ennen joulua, joten eiköhän se visioideni mustavihreä versiokin sieltä vielä aikanaan syntyisi.

Mumssia varten tarvitaan 5 isoäidineliötä ja 1 isoäidinneliöpentagon. Neliöiden koko riippuu toki ihan siitä minkä kokoiselle päälle Mumssia valmistaa. Itse tein neliöt noin 11 cm:n kokoisiksi ja piposta tuli ehkä hitusen reilu. Mutta mieluummin väljyyttä kuin jatkuvaa pipon kiristelyä. Ja mahtuvatpahan luovat ideani siten paremmin myös pipon sisään.

Tässä kohdin oletan, että isoäidinneliö on useimmille tuttu. Jos ei ole, niin sen ohjeita kyllä löytyy netistä pilvin pimein. Pentagonmallinen ”mummeli” oli itselleni uusi tuttavuus, mutta helppohan sekin on tehdä. Aloitusketjuun virkataan viisi kolmen pylvään ryhmää neliön neljän ryhmän sijasta ja väleihin kolme ketjusilmukkaa.

Pentagonmummelin toisella kerroksella virkataan jokaiseen ketjusilmukkakaareen kaksi kolmen pylvään ryhmää ja väliin kolme ketjusilmukkaa.

Kolmas kerros ja siitä eteenpäin onkin jo samanlaista kuin isoäidineliön virkkaus. Kulmiin aina kaksi kolmen pylvään ryhmää (väleihin 3 ketjusilmukkaa) ja suoralle sivulle kolmen pylvään ryhmiä (väleissä 1 ketjusilmukka).

Pentagonmummeli on valmis, kun yksi sen sivuista on yhtä pitkä neliön sivun kanssa.

Yksinkertaista, vai mitä? Yksi pentagon, viisi neliötä.

Lopuksi vain lankojen päättely ja yhteenompelu. Kiinnitä ensin neliötilkut pentagoniin ja viimeiseksi ompele sivusaumat.

Avot, siinä se! Mumssi on valmis käyttöön!

2 vastausta artikkeliin “Virkattu pipo: Mumssi

  1. Onpas kiva. Noita varmaan tulee näkymään katukuvassa kunhan idea saa vauhtia alleen. Ei mun juttu kuitenkaan ja pipoja käytänkin aika harvoin.

    Tykkää

    1. Joo, tää on hauska malli, missä voi hyödyntää hyvin jämälankojakin 🙂 Kiva ois, kun eriväriset Mumssit piristäis katukuvaa! 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: