Pipohurahdus & Pätkis-pipo

Vielä neljä päivää sitten en osannut virkata pipoa, jos ei oteta lukuun tilkkupipoja, Mumsseja, joita urakoin viime vuoden puolella useitakin. Tilkkupipo on kuitenkin ihan eri juttu kuin tavallinen pipo, jossa pitää osata huolehtia oikeanlaisen muodon saavuttamisesta lisäyksineen.

Kun starttasin pipoprojektini, mielessäni oli tietynlainen visio värikkäästä puuvillapiposta jonka tahtoisin toteuttaa. En kuitenkaan tiennyt edes sitä, aloitetaanko pipon teko alareunasta vaiko päälaelta. Asiaa ei liiemmin auttanut, kun sain kuulla että virkkauksen voi hoitaa kummin päin tahansa. Ymmärsin että päälaelta aloitettuna on etsittävä oikea muoto lisäyksien avulla, joten ei muuta kuin visiota toteuttamaan!

Ensimmäinen pipotekeleeni muistutti aika lailla lettua ja pohdin jo luovuttamista. Päädyin kuitenkin tutkailemaan netistä muutamia pipo-ohjeita ja vaihdoin puuvillalangan akryyliin, jonka kanssa harjoittelisin lisäyksiä. Nyt pipon muoto alkoi hahmottua jo sentään enemmän pipomaisena, joten tiesin olevani oikeilla jäljillä. Siispä takaisin puuvillalangan kimppuun!

Lettutekeleeni jälkeen en olisi kyllä ihan helposti uskonut, että seuraavana päivänä olen loihtinut ihan oikean pipon näköisen tuotoksen!

Onnistumisen ilo on parasta iloa ja minussa tapahtui hienoinen hurahduskin pipomaailmaan, koska hetkessä olinkin virkannut jo neljä pipoa! Kaikki värikkäitä puuvillapipoja.

Päätellessäni pipojen lankoja, mieleeni putkahti idea & visio Pätkis-piposta, jossa voisi hyödyntää kaikkia langanjämiä. Siispä päättelytyöt syrjään ja taas visiota toteuttamaan! Rakastuin lopputulokseen ja aavistin, ettei tästä seuraa muuta kuin pipohurahduksen syveneminen!

Kaivelin alkuviikosta sekä äitini lankavarastoja että omiani, ja päätin kokeilla Pätkis-pipoa erilaisista akryyli- ja villalanganjämistä.

Pätkis-pipossa saa todellakin käyttää luovuutta värisommittelussa ja taivas onkin sen suhteen rajaton. Itse virkkauskin on helppoa, kun sisäistää sopivat lisäykset.

Itse teen piponi siten, että aloitan 8 kiinteällä silmukalla ja seuraavalla kerroksella virkkaan jokaiseen silmukkaan 2 pylvästä, jonka jälkeen kerrokset jatkuvat lisäten pylväiden määrää ennen lisäyksiä. (1 p ja 2 p yhteen, 2 p ja 2 p yhteen, 3 p ja 2 p yhteen jne.) Yleensä lopettelen lisäykseni siinä kohdin, kun olen kerroksella 7 p ja 2 p yhteen, jonka jälkeen jatketaan virkkaamista pipon haluttuun pituuteen asti.

Pätkis-pipot ovat kyllä ihan huippuihania ja niissä voi hyödyntää hyvin kaikkia lankajämiään! Ihan niitä pieniäkin pätkiä!

Värikkäiden pipojen jälkeen tahdoin kokeilla yhden hieman neutraalimman Pätkis-version, johon virkkasin harmaan eri sävyjä, luonnonvalkoista ja luumua.

Pinkki-lila-musta Pätkis-pipo valmistui myös.

Virkattuani seitsemän pipoa kolmessa päivässä, kutsuin ompeluseuran koolle, jotta pipotehtaaseensa sukeltanut neito saisi hieman katkaisuhoitoa. Nyt olisi lupa virkata vain jokunen afrikankukka illan aikana, mutta pipoprojektia en aloittaisi!

Niinhän siinä kuitenkin kävi, että treffi-illan aikanakin löysin itseni virkkaamasta pipoa. Afrikankukat saisivat odottaa omaa vuoroaan. Onneksi Jii on varsin ymmärtäväinen virkkaajia kohtaan ja toki jo tottunutkin näihin ompeluseuran iltamiin siten, että ilman lankoja niitä ei juurikaan vietetä.

Tänään saatoin eilisen pipotekeleeni valmiiksi ja näille Pätkis-pipoille on jo osoitteensakin. Toisen otan omaan käyttööni ja toinen matkaa siskolleni, joka myös laillani tykkää värikkäistä pipoista.

Pipotehtaani tuskin ihan vielä kohtaa sulkeutumistaan, koska sain äidiltäni kasan puuvillalankojen jämiä, jotka yhdistin omiin puuvillakeriini ja kasa on melkoinen! Sormet jo syyhyävät päästä kasan kimppuun ja taas uutta Pätkistä loihtimaan!

Jokainen asia sisältää nurjan puolensa. Myös Pätkis-pipo. Ja kaikella on aikansa. Virkkauksella ja luomistyöllä kuin myös pysähtymisellä päättelypuuhiin. Päättely kyllä vaatii ihan omanlaisensa inspiraation ja fiiliksen, enkä minäkään ole vielä kaikkia pipojani viimeistellyt. Mutta siitä on turha ottaa mitään stressiä! Pidetään virkkaus ilon puolella!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: