Mielekkyyden langat

Vuoden vaihtuessa uudeksi, suljin edellisen vuoden yhtenä raskaimmista vuosistani ja lupasin itselleni ainoastaan sen, että yritän etsiä jälleen jonkin mielekkyyden langan mistä tarttua kiinni.

Joskus on vaikea löytää mielekkyyden lankoja. Ainakin sen matkan jälkeen mitä itse olen kulkenut. Siitä olen kiitollinen, että löydän mielekkyyttä elämään konkreettisista langoista. Ihanat, värikkäät langat eivät kanna mitään lupauksia paremmista huomisista, mutta ihmeellisellä tavalla ne kykenevät rakentamaan tästä hetkestä mielekkään. Ja mikäpä olisikaan tärkeämpää kuin tämä hetki – se ainoa mikä meillä lopulta on.

Virkkausta voisi kutsua ajankuluksi luovuuden kehdossa. Se yksinkertaisesti on niin mukavaa puuhaa, ettei sen parissa aikansa käyttämistä voisi ikinä kutsua ajan tappamiseksi. Päinvastoin. Virkatessa langat ja aika tanssivat keskenään sulassa sovussa ja joskus voi olla, että päivästä loppuvat jopa tunnit kesken oikein mielekkään projektin äärellä.

Virkkaus on myös upea tapa ihan vain olla läsnä elämässä. Olla läsnä juuri kuluvassa hetkessä, käsityöhönsä keskittyen, ajattelematta juuri mitään. Toisinaan tämä tällainen läsnäolo puolestaan ravitsee ajatuksia, synnyttäen ehkä joistakin ajatusraakileista kypsiä versioita ja ahaa-elämyksiä.

Kumpi onkaan tärkeämpää: itse virkkaus vaiko lopputulos? Itse painottuisin ehdottomasti virkkaukseen. Lopputulos on vain kiva sivutuote. Niinhän sitä elämästäkin sanotaan, että itse matka on tärkein. Päämäärällä ei niinkään ole väliä.

Omat virkkausmatkani tuntuvat poikivan helposti sivuhaaroja. Jos aloitan jonkin päätyön, se poikii yhden tai kaksi välityötä, jotka nekin puolestaan saattavat synnyttää omia välitöitään. Ihanaa ketjureaktiota, joka pitää huolen siitä, ettei tekeminen ja luomistyö lopu. Ainakin itselleni sopii se, että voin vaihdella eri virkkausprojekteja, eikä minua haittaa vaikka keskeneräisiä töitä lojuisikin pitkin kotiani. Aikanaan ne kuitenkin valmistuisivat.

Tätä vuotta ei olla kuljettu vielä kovinkaan pitkälle, mutta olotilani on jo toinen kuin vuodenvaihteessa. Vaikka uupumukseni pitääkin huolen siitä, että herään uuteen päivään aina väsyneenä, ei se tarkoita väsymistä elämään. Kyllä tässä vielä jaksetaan, askel ja silmukka kerrallaan, kuitenkaan liias kauas katsomatta.  

On hyvä tietää mikä itselle on hyväksi ja toimia sen mukaan. Olkoonkin, että tavallaan virkkaus voi olla myös jonkinlaista eskapismia, on se ainakin tervettä sellaista. Virkkaus voi avata tekijälleen huolettomamman ja kevyemmän maailman, joten miksi sitä ei virkkaisi? Vieläpä kun samalla syntyy niitä kivoja ja näkyviä lopputuloksiakin.

Hetki on kuin silmukka, joka sulautuu päivän kudelmaan. Ja yksi päivä voisi olla kuin värikäs tilkku. Valmista taidetta jo sellaisenaan, mikä päämääräänsä ei kysele. Sitä on tilkkuviisaus. Olla riittävä ja valmis kaikessa keskeneräisyydessäänkin.

2 vastausta artikkeliin “Mielekkyyden langat

  1. Kauniita töitä ja erityisen hyvä värisilmä sinulla! Miten limittyykin niin monet värit usein töissäsi harmoniseksi kokonaisuudeksi. Käsityöt on iloa, niitä tekemällä pääsee sellaiseen ihanaan keveään luomisen tilaan, jossa tuntuu hetkittäin olevan kaikki mahdollista. Itselleni läheisintä on neulominen, mutta tykkään myös virkkaamisesta.
    Muillekin teen, antamisen ilosta ja lämpimiä ajatuksia töihin tehden. Olen huomannut kuitenkin, että jos joku ”tilaa työn” eli pyytää hyvin tarkkaan millaista, miten tehtynä jne, niin tekemisestä häviää keveys ja silloin voi alkaa jopa ihan tavallisen villasukkaparin neulominen tuntua lähes ahdistavalta. Teen siis mieluiten keveitä töitä! Juuri nyt villatakkia ihan vaan itselleni ja edellisen teinkin itselleni viime vuosituhannella, joten korkea aika kokeilla 😊
    Valoa ja lämpöä päiviisi! 🙂

    Liked by 1 henkilö

  2. Lämmin kiitokseni! 🙂 ❤ Värien kanssa on tosiaan ihana leikkiä ja suunnitella harmonisia kokonaisuuksia! Ihan sama juttu itsellänikin noiden tilaustöiden suhteen, joita hieman vierastankin. Tekemisestä voi helposti hävitä ilo ja keveys, jos pitää saada aikaan juuri tietynlaista ja jos on jonkinlainen aikataulukin painostamassa. On ihan eri asia luoda ensin ja sitten lahjoittaa eteenpäin, jos sattuu olemaan jollekin toiselle mieluinen. Viimeksi tein tilauksesta pipon, mutta sen sain tehdä omista lempiväreistäni, niin työ oli herkkua 🙂 Nautitaan luomisesta ja samoin valoa ja lämpöä sinunkin päiviisi! 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: